Trendyol Süper Lig’in 5. haftasında Trabzonspor ile Beşiktaş, Papara Park’ta kozlarını paylaştı. Mücadele, Trabzonspor’un 3-0’lık üstünlüğüyle noktalandı. Trabzonspor, bu galibiyetle puanını 9’a yükseltti, Beşiktaş ise 7 puanda kaldı.


“Aboubakar, hazır değildi veya hocanın bir bildiği vardı”

Siyah-beyazlı ekip, karşılaşmadan birkaç gün önce kendi sosyal medya hesapları üzerinden bir açıklama yapmıştı; o açıklamada Vincent Aboubakar’ın, millî takım kampından ayrıldıktan sonra ailesindeki sağlık sorunları nedeniyle kulübün bilgisi ve izni dahilinde Fransa’ya gittiği belirtiliyordu.

Bu açıklama sonrası doğal olarak Beşiktaş adına sezonun ilk derbisinde “Aboubakar oynar mı, oynamaz mı” sorunsalı ortaya çıktı fakat Beşiktaş’ın Trabzonspor maçı kamp kadrosunda Kamerunlu golcünün de yer almasıyla siyah-beyazlı taraftarlar adına korkulan şey başa gelmedi; gelmedi ama Şenol Güneş’in, önünde hiçbir engel olmamasına rağmen Vincent Aboubakar’ı derbide yedek soyundurması “Aboubakar, fiziken veya ruhen hazır değil ya da hocanın bir bildiği var” dedirtti.


“Ligin ilk yarısı tamamlanana kadar Beşiktaş’ın alacağı her galibiyet, gereğinden fazla kritik”

Süper Lig’deki tüm takımlar için geçerli olduğu gibi Beşiktaş için de her galibiyet çok kritik ama Süper Lig’in ilk yarısı tamamlanana kadar “Beşiktaş’ın alacağı her galibiyet, diğer kulüplere nazaran çok daha kritik” demek gerekiyor gibi de; zira 13 Ocak’ta başlayacak olan Afrika Uluslar Kupası, Beşiktaş’ı feci zorlayacak gibi duruyor.

Siyah-beyazlıların kadrosunda bulunan 15 yabancı futbolcunun 8 tanesi Afrikalı ve bu 8 futbolcu, çağrılmaları hâlinde Afrika Uluslar Kupası’na gidecek.

İşte Afrika Uluslar Kupası’nda forma giyme ihtimali bulunan Beşiktaşlı futbolcular:

Vincent Aboubakar (Kamerun)


Jean Onana (Kamerun)


Arthur Masuaku (Demokratik Kongo Cumhuriyeti)


Jackson Muleka (Demokratik Kongo Cumhuriyeti)


Rachid Ghezzal (Cezayir)


Omar Colley (Gambiya)


Eric Bailly (Fildişi Sahili)


Daniel Amartey (Gana)


“Kara Kartal, ilk yarıda sıralı olarak sol ile sağ kroşeyi yedi ve nakavt oldu”

Maça daha iyi bir giriş yapan taraf, konuk ekip Beşiktaş gibiydi; Trabzonspor, ilk çeyrek saatlik bölümde top yüzü görmekte zorlandı ve bir şeylerin ters gittiğinin farkına varan Nenad Bjelica tempoyu ve takımın pres gücünü arttırdı. Birkaç dakika sonra Trabzonspor’un millî aradan önceki son Süper Lig maçı olan Kasımpaşa deplasmanında 2 gol birden atan ve o maçtan bir hafta sonra ise ülkesi Kuzey Makedonya’nın İtalya ile karşılaştığı maçta 81. dakikada golü atıp takımı adına 1 puanı kurtaran Enis Bardhi; adrese teslim bir orta yaptı ve Nijeryalı golcü Paul Onuachu, Trabzonspor formasıyla çıktığı ilk maçta golle tanıştı. Böylelikle derbide perde açılmış oldu.

Trabzonspor; Nenad Bjelica, oyun anlayışında değişikliğe gidene kadar gol perdesini açan taraf olacağının sinyallerini bir kez olsun vermemişti. Bu noktada “futbol, böyle bir oyun; sürprizlerle dolu” demek lazım. Gedson Fernandes, net bir fırsattan yararlanamıyor; derin bir oh çekiyorsun. Akabinde bir atak geliştiriyorsun ve kaleyi bulan ilk şutunda golü bulup, sevinçten dört köşe oluyorsun.

Trabzonspor’un ikinci golünde de ilk goldeki senaryonun kopyası yaşanıyor; Uğurcan, kalesinde değilken Rosier ile Rashica arasında bir anlaşmazlık oluyor ve Beşiktaş’ın golü güme gidiyor. Bunlar yaşandıktan hemen sonra Trabzonspor, tehlikeli olabileceği bir noktadan serbest vuruş kazanıyor; duran topların usta ismi Anastasios Bakasetas, ölümcül sol ayağını devreye sokuyor ve o dakikaya kadar kalesinde toplam olarak 1.5 pozisyon veren Beşiktaş bir anda ilk yarıyı 2 farkla geride kapatmakla yüzleşmek zorunda kalıyor.

Kısacası Onuachu’nun golüyle sol, Bakasetas’ın golüyle sağ kroşeyi yiyip nakavt oluyorsun.


“Güneş, kendini Trabzonspor çatısı altında sanmış olabilir”

İlk yarıda takımın çizdiği görüntüye dayanaraktır ki Beşiktaş Teknik Direktörü Şenol Güneş, “bu iş böyle yürümez” diyerek ikinci yarıya üç değişiklik hakkını kullanarak girdi.

Beşiktaş, tabelayı lehine çevirmek istiyorsa umut ışığını yakmasını sağlayacak golü çabucak bulmalıydı. Aboubakar, Muleka ve Masuaku’nun oyuna dahil olmasıyla Beşiktaş’ın hücum aksiyonlarına renk gelebilirdi ki gerçekten Beşiktaş’ın oyununda bir hareketlenme oldu; o sırada golü de buldular ama faul gerekçesiyle gol geçerlilik kazanmadı. İptal olan gol sonrası Beşiktaşlı oyuncular inancını ve konsantrasyonunu kaybetmiş gibilerdi; elbette bundan faydalanmasını bilecek bir rakibe karşı oynuyorlardı ve gerçekten de Trabzonspor adına gerisi çorap söküğü gibi geldi.

Maç bir yana da şunu sormama lütfen izin verin…

Şenol Güneş, hâlâ kendini Trabzonspor’un menfaatleri için çalışan bir teknik adam olarak görüyor olabilir mi? Çünkü ben, çıkardığı ilk 11’i başka bir şeye yoramıyorum.

Beşiktaş’ın ilk 11’de göze en çok çarpan konudan gidelim istiyorum;
Aboubakar, millî aradan sonra sadece bir kez takımla çalışmış olsa da, belki de kafa olarak hazır olmasa da 11’de maça başlamamasını hiçbir Beşiktaşlı’ya anlatamazsın. Bu adamın alternatifi yoksa ki yok, paşa paşa sahaya sürmek zorundasın.

Savunma hattındaki tercihlere de değinelim.
Eric Bailly, Amartey’in yokluğunda da forma şansı bulamayacaksa ne zaman bulacak? Bunu da merak ediyorum. Bailly, Necip’in gerisindeyse iş zor.

Maç öncesinde Nenad Bjelica’ya deselerdi ki, “Kaleci hariç üç oyuncu seçme hakkınız var, Beşiktaş’taki oyunculardan hangileri 11’de başlamasın?”
Bence “Vincent Aboubakar – Gedson Fernandes – Arthur Masuaku” derdi. Yani demek istiyorum ki, “Şenol Güneş, Trabzonspor’un işini kolaylaştırdı.”